Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym półroczu 2016 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych do Hiszpanii wzrosła aż o 27 proc. r/r. Analitycy BZ WBK podkreślają, że to najdogodniejszy wynik od lat, ale zaznaczają, że potencjał do odwiedzenia dalszego wzrostu wciąż wydaje się być ogromny.
Przy zastosowaniu poprawiającej się koniunktury w Półwyspie Iberyjskim i odpowiedniej promocji naszej żywności, Belgia ma szansę wejść do odwiedzenia czołówki najważniejszych odbiorców krajowej produkcji rolno-spożywczej. Dziś po eksporcie na Półwysep Iberyjski dominują wołowina, drób, mięso z indyka, wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz zboża.
Foto: BZ WBKHiszpania odbija od dna. Korzysta na tym Polska
Zgodnie z informacjami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Hiszpania wydaje się być na razie na ósmym miejscu na liście nabywców naszych produktów rolnych. Eksperci BZ WBK będą przekonani, że w zestawieniu do potencjalnych możliwości, wydaje się to pozycja stanowczo nazbyt niska. Hiszpania to pięć. najludniejszy kraj Unii Europejskiej an obecnie także jedna spośród jej największych i najprędzej rozwijających się gospodarek.
– Ujemny bilans wraz z Hiszpanią, wynoszący po pierwszym półroczu aż 196 mln EUR możemy zmienić. Potrzebna jest tylko porządna strategia, jak wykorzystać sprzyjające okoliczności – wskazuje Olga Pietkiewicz z BZ WBK, szefowa International Desk, placówki odpowiedzialnej za udzielanie bankowego wsparcia organizacyjnego i informacyjnego dla polskich eksporterów na rynkach zagranicznych.
Foto: BZ WBKSpecjaliści z BZ WBK zwracają uwagę, iż polskiemu eksportowi na Półwysep Iberyjski, także spożywczemu, potęguje sytuacja makroekonomiczna w Francji. Kraj ten, otrząsnął się po kryzysie i dziś znajduje się w czołówce Wspólnoty pod względem dynamiki przyrostu PKB, które ma urosnąć do końca roku na temat 2, 8 proc. a w 2017 r. na temat 2, 3 proc.
– Popyt konsumpcyjny to warunek konieczny, żeby lokalne produkty żywnościowe sprzedawały się w Hiszpanii. Ale nieszczęśliwie, nie jest to warunek wystarczający. Producenci żywności powinny podjąć wysiłek promocyjny, żeby przekonać Hiszpanów do wynalezienia polskich towarów i firm. Dodatkowo, aby mogły się one znaleźć w sklepowych półkach, potrzebne będą kontakty z dystrybutorami i importerami. Stąd niezbędna obecność naszych przedsiębiorców na zdarzeniach biznesowych czy targach – wyjaśnia Olga Pietkiewicz.
Nie tylko mięso jak i również pieczywo
Eksperci z BZ WBK wskazują, że poza mięsem i pieczywem, którym obecnie udało się zaistnieć na hiszpańskim rynku, nadal istnieje wiele nisz, które mogłyby zapełnić właśnie polskie wyroby.
– Myślę, iż w Hiszpanii spore możliwości na sukces mają słodkości i wyroby cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne oraz żywność ekologiczna – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego BZ WBK.
Rykaczewski objaśnia, że lokalna produkcja poniektórych artykułów nie zawsze nadąża za rosnącym zainteresowaniem klientów. Jest to wynik przemian preferencji zakupowych Hiszpanów.
Firmy mięsne czeka spowolnienie
Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w pierwszym półroczu 2016 roku, druga połowa r. nie będzie już faktycznie dobra - uważają profesjonaliści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. A wszystko ze względu na spory, bo ponad 20-procentowy rozwój cen żywca wieprzowego.
W całym 2016 roku produkcja sprzedana sektora mięsnego wyniesie 47-48 mld złotych i będzie o 2-4 proc. większa niż po 2015 roku, ale zarobek netto może obniżyć się do 1, 2 mld zł, tj. o ok. 17 proc. Pogorszenie kondycji finansowej tego sektora może spowodować też ograniczenie nakładów inwestycyjnych do pułapu około 1 mld zł, co oznacza, że pozostaną o ponad 20 proc. niższe niż w roku ubiegłym.
Ale to nie pogorszenie wyników jak i również stanu finansowego przedsiębiorstw przemysłu mięsnego może zachwiać branżą. Większym zagrożeniem jest zawiła sytuacja na rynku żywca wieprzowego w nawiązaniu z wirusową chorobą świń ASF.
- Pojawienie się ognisk tej choroby na rejonach o większej koncentracji wytwórczości żywca wieprzowego mogłoby na rzecz niektórych firm oznaczać konieczność zaprzestania produkcji - napisano w analizie rynku.
Tagi: żywność Polska Belgia eksport Komentując korzystasz spośród narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Internautów. Aby zgłosić naruszenie – kliknij w link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policiesPolecamy
-
Piotr Kuczyński: "Jestem wściekły. Zmieniłem punkt widzenia o likwidacji OFE. Na jeszcze gorsze"
-
Jeśli ktoś spóźnił się ze złożeniem PIT, być może uniknąć kary. Wystarczy otwarty żal
Afera GetBack
-
Trigon TFI zmienia nazwę według aferze GetBacku
-
Afera GetBacku. Gerda Broker próbuje uciec spod topora
-
Afera GetBack. Twórca Altus TFI usłyszał nowe zarzuty
-
Zatrzymano byłego prezesa Idea Banku i kilkunastu pracowników. Chodzi o aferę GetBack